Verhalen per onderwerp

Archeologie

Door archeologisch onderzoek kunnen we de vroegste geschiedenis van de stad vertellen en weten we veel over het leven van gewone Utrechters.

Gebouwen

Utrecht de tweede monumentenstad van Nederland. Je vindt er veel bijzondere woonhuizen, maar ook kerken, kastelen en industriële complexen.

Stedenbouw en groen

Al eeuwen wordt er nagedacht over planmatige groei van de stad. In de loop van de tijd ontstaan heel verschillende woonwijken, parken en stadsgroen.

Werelderfgoed

Het Rietveld-Schröderhuis, de Neder-Germaanse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Religieus erfgoed

Utrecht staat bekend om de gotische Dom. Maar ook de oude romaanse kerken zijn uniek. Ook zijn er enkele bijzondere synagogen en moskeeën.

Landbouw, veeteelt en visserij

Eeuwenlang produceerden Utrechters hun eigen voedsel op erven, stadsweides en uithoven. Ook de rivieren waren een rijke voedselbron.

Woningbouw

Van woonstalhuis tot moderne villa en van boerennederzetting tot woonwijk: zo woonden de Utrechters door de eeuwen heen.

Oorlog en verdediging

De middeleeuwse stadsmuur, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Romeinse forten en stadskastelen dienden ter verdediging in tijden van oorlog.

Handel, ambacht en industrie

Van baksteenoven tot fabrieksgebouw: Utrechtse bedrijvigheid heeft zijn sporen nagelaten in het stedelijk landschap.

Maritiem erfgoed

De werven, de havens en vele vergane schepen herinneren aan de positie van Utrecht langs de eeuwenoude handelsroutes over Rijn en Vecht.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Utrechtse forten maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een strategisch militair landschap tussen Muiden en Gorinchem.

Romeinse Limes

Utrecht is ontstaan op de grens van het Romeinse Rijk. Het stelsel van forten, wachttorens, en wegen langs die grens, noemen we de Limes.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl