School Mecklenburglaan

De school aan het begin van de Mecklenburglaan is in 1918 gebouwd door ir. S.F. Loeb. Loeb was in die tijd de architect van de gemeente Utrecht. Het gebouw is speciaal ontworpen op deze plek om het Wilhelminapark een chique uitstraling te geven.

Het pand is gebouwd als school 5e klasse. Dat betekent dat er relatief veel schoolgeld betaald moest worden, maar daar kregen de kinderen dan ook extra vakken voor. De meeste ouders waren van goede komaf en woonden in de omgeving van het Wilhelminapark en de Schildersbuurt.

Achter de dichte gevel zijn de gangen en toiletten. De klaslokalen met de grote ramen zijn aan andere kant. Ze kijken uit over het schoolplein. Het gymnastieklokaal ligt ook aan het schoolplein. Vroeger lagen hier ook schooltuintjes.

Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als vormings- en vrijetijdsinstelling.

Een opvallend detail is de zware vierkante toren met uurwerk. Zo konden de kinderen altijd op tijd aanwezig zijn.

Uurwerk School Mecklenburg

In de toren van dit voormalig schoolgebouw staat een klein mechanisch uurwerk. Het heeft een rustende ankergang zonder slagwerk. Het uurwerk is niet gesigneerd. Er staat ook geen jaartal op. We denken dat het gaat om een Duits uurwerk.

Het uurwerk heeft een houten beschermkast. Aan de buitenkant heeft het 2 wijzerplaten. 's Avonds is het uurwerk van binnenuit verlicht.

De firma Daelmans Klokken en Uurwerken heeft het uurwerk gerestaureerd. Meteen is een computersynchronisatie toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat de klok altijd gelijk loopt. Een elektromotor haalt het gewicht automatisch op.

De school staat aan de Mecklenburglaan 3.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl