Herderplein in buurt Halve Maan

Het Herderplein is in 1955 aangelegd als centrale ontmoetingsplek van de buurt Halve Maan. Tegenwoordig is het een gemeentelijk monument.

Halve Maan is gebouwd tussen 1939 en 1957 en maakt deel uit van de wijk Oog in Al. De buurt is gebouwd met het idee dat mensen er hun hele leven kunnen blijven wonen. Daarom zijn er verschillende soorten woningen. Er zijn laagbouwflats, eengezinswoningen en speciale woningen voor ouderen. Overal in de buurt kwamen groene plekken zodat bewoners aangenaam buiten konden verblijven. Ook kwamen er speelplaatsen voor kinderen en winkels op de begane grond van de flats.

Kunstwerk

Het ontwerp voor het plein is van Antonio Salvatore. Het plein kreeg een verlaagd gedeelte met daaromheen een rand met trappen. Langs het plein kwamen bomen, zitbanken en plantenbakken. Kunstenaar Jan Boon ontwierp een zwart-wit tekening voor het pleinoppervlak dat was gemaakt van asfalt. In het kunstwerk zijn vogels, hagedissen, bloemen en bladvormen te ontdekken.

Waterpret

In het verleden kon het plein op zomerse dagen gebruikt worden als spetterbadje voor de kinderen uit de buurt. In de winter werd er geschaatst. In 2022 is het Herderplein met het kunstwerk van Jan Boon helemaal opgeknapt. De nieuwe waterspeelplek aan de rand van het plein is een mooie verwijzing naar het vroegere gebruik van het plein als spetterbad en schaatsbaan.

Bijzondere architectuur

De vormgeving van de gebouwen is bijzonder. De flats rond het Herderplein hebben mooie gevels in diverse kleuren en ronde daken van beton. Ze zijn ontworpen door architectenbureau De Jongh, Taen en Nix. Theo Taen was de kleinzoon van de beroemde architect Pierre Cuypers. De winkelgalerij met de woningen erboven is ontworpen door de landelijk bekende architect Ernest Groosman. Woningbouwcorporatie Mitros heeft de flats tussen 2014 en 2017 opgeknapt.

Monument

Het Herderplein in combinatie met de kunst en de bijzondere architectuur van de flats uit de jaren 50 is een uniek geheel dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Sinds 2017 is het plein daarom een gemeentelijk monument. Halve Maan staat ook in de Top 30 van wederopbouwwijken van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Kunst in de wijk

Bij de bouw van Halve Maan was kunst belangrijk. Overal kwamen kunstwerken: in de straten, op pleinen, in de parken, bij de scholen en tegen de gevels van gebouwen. Zo kon elke bewoner, jong en oud, genieten van kunst.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl