Fort Blauwkapel

Fort Blauwkapel ligt aan de Bastionweg/Kapelweg. In 1818 werd in Blauwkapel een bomvrije kazerne gebouwd. Het eeuwenoude dorpje werd opeens een militaire vesting. Het fort wekt met zijn oorspronkelijke dorp en kerk nostalgische gevoelens op.

Toch werden de inwoners van Blauwkapel niet uit hun huizen gezet. Het was te duur. Fort Blauwkapel was daarmee het enige Utrechtse fort dat bewoond werd. In Fort Blauwkapel staan nog steeds woningen. Het kerkje 'den Blauwen Capel' is nog steeds in gebruik. Het fort heeft een klein bedrijventerrein en een natuurgebied. De westkant van het fort is ingericht als recreatiegebied. Blauwkapel is het enige fort waar wonen, werken en recreatie op een bijzondere plek worden gecombineerd. 

 

Bezoeken

Over het fort is een wandelpad, dat dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk is. De fortgebouwen zijn in gebruik als scoutinglocatie en ateliers. Deze gebouwen zijn niet publiektoegankelijk. Tijdens evenementen zoals Open Monumentendag worden rondleidingen aangeboden langs de diverse verdedigingswerken op het fort.

Hulp en contact Forten

Telefoon

14 030

E-mail

forten@utrecht.nl

Postadres

Gemeente Utrecht
Utrecht Vastgoed Organisatie
Postbus 16200
3500 CE Utrecht