Luidklokken Domtoren

De Domtoren heeft een gelui van 14 klokken. Een gelui is een reeks luidklokken in een toren. Daarnaast heeft de Domtoren een beiaard van 50 klokken en een mechanisch uurwerk. Het uurwerk, beiaard en speelwerk van de Domtoren staan op de Rijksmonumentenlijst.

De 14 luidklokken hebben een totaalgewicht van ruim 30.000 kilo. Ze hangen in de klokkenkamer in het tweede vierkant.

Klokkengieter Geert van Wou

7 luidklokken zijn gegoten door Geert van Wou en dateren uit 1505/1506. Het gelui bestond eerst uit 14 luidklokken van Van Wou. In 1664 zijn de 7 kleinste verkocht ter financiering van de Hemony-beiaard. De 6 grootste klokken zijn overgebleven. Van groot naar klein heten deze klokken:

 1. Salvator
 2. Maria
 3. Martinus
 4. Michaƫl
 5. Johannes Baptist
 6. Maria Magdalena
 7. Jezus Maria Johannes

De 7de klok van Van Wou is de veel kleinere Jezus Maria Johannes. Dit klokje is waarschijnlijk een Angelusklokje geweest. Eerder heeft dat nooit deel uitgemaakt van het grote gelui. De Angelusklok was om gelovigen op te roepen tot gebed.

Originele smeedijzeren klepels

Alle Van-Wouklokken hebben de originele smeedijzeren klepels nog. De rechte metalen assen met bijbehorende wielen zoals op de eerste foto te zien is, zijn van 1928/1929. Toen was er een grote torenrestauratie.

De klokkenstoel van teakhout is ook uit 1928/1929.

7 luidklokken van Eijsbouts

De 7 nieuwere luidklokken zijn in 1982 door Eijsbouts in Asten gegoten. De namen van die klokken zijn van groot naar klein:

 1. Agnes maior
 2. Agnes minor
 3. Poncianus
 4. Kruisklok
 5. Beningnus
 6. Thomas
 7. Adrianus

De eerste 6 klokken van Eijsbouts liggen qua afmeting tussen de Maria Magdalena en de Jezus Maria Johannes van Van Wou. De Adrianus is het kleinste klokje van het gelui.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Duitse bezetter altijd op zoek naar kostbare metalen. Hier maakten ze wapens en kogels van. Vlak voor de oorlog waren alle belangrijke klokken gemerkt met een M van Monument. Hierdoor zijn de luidklokken van Van Wou gespaard gebleven. Wie de Domtoren beklimt, kan door de hoofdletter M heel snel zien welke klokken door Van Wou gegoten zijn.

Utrechts Klokkenluiders Gilde

De klokken worden met de hand geluid vanaf de daaronder gelegen luidzolder. De verantwoordelijkheid voor het luiden is in handen bij het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl