Boek: Lumax

Titel
Lumax. De katholieke vakbondsdrukkerij in Utrecht
Auteur
Bettina van Santen
Uitgave
Utrechtse stadsgeschiedenissen 3 (2005)
ISBN
90-5345-275-3

Samenvatting

Met de heropening van Lumax in 2004 is een karakteristiek en beeldbepalend gebouw voor de Utrechtse wijk Ondiep behouden. 

Een gebouw bovendien met een rijk en interessant verleden. In Lumax heeft zich namelijk veel afgespeeld dat van grote invloed is geweest op enkele generaties katholieken in Nederland. Zo bogen de katholieke kopstukken zich daar over de vraag hoe de katholieke arbeiders 'gevormd' dienden te worden. Met de vele periodieken die bij Lumax verschenen, waaronder de vooroorlogse de Volkskrant, hadden zij een machtig wapen in handen. 

Ook op artistiek gebied speelde Lumax een rol. Zo lieten belangrijke katholieke kunstenaars als Jan Engelman en Anton van Duinkerken hier hun woord en beeld omzetten in prachtig drukwerk. De katholieke vakbondsdrukkerij in Utrecht vertelt over deze interessante episode uit de katholieke geschiedenis die in 1918 begon en bijna 60 jaar later eindigde. 

Na lezing van het boek zal het duidelijk zijn: het Lumax-gebouw in Ondiep is niet alleen een relict uit het katholieke verleden, maar vooral ook een herinnering aan het verzuilde Nederland van de 20e eeuw.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl