Boek: Herstelde Monumenten

Titel
Herstelde monumenten. Gemeentelijke restauratieprojecten in Utrecht 1998-2002
Auteur
Hans L├Ągers
Uitgave
2003
ISBN
90-73448-07-7

Samenvatting

Sinds enkele jaren valt de beroemde zestiende-eeuwse Utrechtse ontdekkingsreiziger Olivier van Noort te bewonderen op een lantaarnconsole. 

Verderop aan de Oudegracht is een plaatijzeren ooievaar - die ooit verwees naar een babyartikelen winkel voor deftige dames - weer stevig aan zijn dak verbonden. Daaronder, aan de gracht, ligt een van de middeleeuwse boogbruggen die kortgeleden met de nieuwste restauratietechnieken weer op zijn taak berekend is. 

Veel verder naar het westen staan in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn 2 gerestaureerde schoorstenen als herinnering aan de glastuinbouw die hier in de twintigste eeuw te vinden was. 

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele monumenten die in de afgelopen jaren in Utrecht zijn hersteld. Monumenten in soorten en maten. Want naast een opvallend monument als bijvoorbeeld de Stadhuisbrug zijn ook hardstenen stoeppalen of negentiende-eeuwse geveltekens het waard gerestaureerd te worden. Al was het maar voor de rol die ze spelen in het historische straatbeeld. 

Herstelde Monumenten. Gemeentelijke restauratieprojecten in Utrecht 1998-2002 geeft een bloemlezing van de verschillende restauratieprojecten die in die jaren op initiatief of met behulp van de gemeente Utrecht zijn uitgevoerd.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl