Boek: Fabrieken!

Titel
Fabrieken! Industrieel erfgoed in de gemeente Utrecht
Auteur
Marijke van den Heuvel
Uitgave
Utrechtse stadsgeschiedenissen deel 6
Gemeente Utrecht in samenwerking met uitgeverij Matrijs
Bestel dit boek bij Matrijs  |  160 pagina's  |  Prijs € 19,95
ISBN
978 90 5345 401 5

Samenvatting

Nog niet zo lang geleden was Utrecht een stad van grote fabriekshallen, rokende schoorstenen en talloze arbeiders die in de vroege ochtend op weg gingen naar hun werk. Zo was rond 1930 meer dan de helft van de Utrechtse beroepsbevolking werkzaam in de industrie. Al deze arbeiders werkten in de meest uiteenlopende sectoren. Zo kon je in de stad terecht voor sigaren, melkproducten en brood, maar ook voor treinwagons, bruggen en allerhande drukwerk. 

Hoewel veel Utrechtse fabrieken al meer dan 30 jaar geleden hun deuren hebben gesloten, zijn er overal in de stad nog sporen te vinden van het industriële verleden. Om een goed overzicht te krijgen van wat er nog resteert, heeft de gemeente Utrecht een uitgebreide inventarisatie gedaan van het industriële erfgoed uit de periode 1850-1975. Dat heeft een lijst opgeleverd van ruim 500 gebouwen, variërend van transformatorhuisjes en sluiswachterswoningen tot veevoederfabrieken, graansilo's, rioolgemalen, drukkerijen en elektriciteitscentrales. Gebouwen die vaak met zorg zijn ontworpen en bovendien veel vertellen over de ontwikkelingen die Utrecht in de afgelopen 22 eeuwen heeft doorgemaakt. 

Fabrieken! Industrieel erfgoed in de gemeente Utrecht geeft een overzicht van het industriële erfgoed dat nog in Utrecht te vinden is.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl