Boek: De 'Utrecht'

Titel
De 'Utrecht'. Toekomst voor een verdwenen gebouw?
Auteur
René de Kam
Uitgave
2004
ISBN
90-5345-250-8

Samenvatting

In 'De 'Utrecht'. Toekomst voor een verdwenen gebouw?' speelt een bijzonder Utrechts gebouw de hoofdrol. Een gebouw dat er niet meer is, omdat het samen met de gehele Utrechtse stationswijk het veld moest ruimen voor de bouw van Hoog Catharijne. En al leek aanvankelijk niemand een traan te laten om de afbraak van de wijk, vanaf 1968 nam het verzet tegen de voorgenomen sloop van het in art-nouveaustijl gebouwde hoofdkantoor van de 'Utrecht' steeds meer toe. Maar het zou tevergeefs zijn.

30 jaar later gaan er stemmen op om het hoofdkantoor van de 'Utrecht' weer in oude luister te herstellen. Moet de 'Utrecht' inderdaad weer een nieuwe toekomst krijgen of is het beter dat het gebouw vooral een herinnering blijft? En als het herbouwd wordt, waar zou dat dan moeten gebeuren? En hoe precies moet dat worden uitgevoerd? Is het eigenlijk wel mogelijk een dergelijk gedetailleerd gebouw vandaag de dag nog te maken?

Al deze vragen passeren de revue in dit boek. En ze worden op zeer verschillende manieren beantwoord. Want naast René de Kam, die in 2 meer historisch getinte hoofdstukken de plannen tot herbouw in een breder perspectief plaatst, geven verschillende mensen, waaronder rijksbouwmeester Jo Coenen, architect Bertus Mulder, journaliste Anka van Voorthuijsen en dichter Ingmar Heytze, hun mening over de herbouwplannen van de 'Utrecht'. Hoe een eventuele herbouw er uit kan gaan zien, wordt verduidelijkt met fotoreconstructies waarin de 'Utrecht' op verschillende plekken in de stad is neergezet.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl