Boek: Afgedamd en afgedankt

Titel
Afgedamd en afgedankt. Metaalvondsten uit twee middeleeuwse nederzettingen in Leidsche Rijn
Auteur
Michel Hendriksen
Uitgave
Utrechtse Materiaalcatalogus 1 (2004)
ISBN
90-5345-247-8

Samenvatting

De Vinexlocatie Leidsche Rijn blijft de Utrechtse archeologen keer op keer verbazen. Vrijwel wekelijks treffen we er interessante sporen of objecten aan. 

Dat geldt voor de Romeinse periode maar zeker ook voor de middeleeuwen. Een van die verbazingwekkende vondsten betreft een grote hoeveelheid metalen voorwerpen die werd aangetroffen in de rond 1122 afgedamde Rijnloop. De tientallen pijlpunten, messen, mantelspelden, ruitersporen, gespen, gereedschappen, sleutels en munten bleken afkomstig uit een 12e en een 14e eeuwse nederzetting en waren om onverklaarbare reden veelal in zeer goede staat afgedankt. 

Deze voor Nederlandse begrippen uitzonderlijke hoeveelheid - meer dan 2800 werden er gevonden! - vormde voor de gemeente Utrecht de aanleiding tot het maken van een materiaalcatalogus waarin we ruim 200 metalen voorwerpen bespreken. 

'Afgedamd en afgedankt. Metaalvondsten uit 2 middeleeuwse nederzettingen in Leidsche Rijn' geeft daarmee niet alleen een kijk op het dagelijkse leven in de desbetreffende nederzettingen maar biedt archeologen bovenal een instrument om metalen voorwerpen beter te kunnen determineren en dateren. 

Om de catalogus zo toegankelijk mogelijk te maken, zijn de voorwerpen gerangschikt naar functie waaronder huisraad, kledingaccessoires, wapens, gereedschappen en munten.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl