Forten

Forten rond Utrecht

De gemeente is eigenaar van 8 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Utrechtse forten liggen in een halve cirkel ten noorden en oosten van de stad.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een historische verdedigingslinie met water als verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken polderland tussen Muiden en de Biesbosch 40 centimeter onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar, zowel voor soldaten te voet als voor voertuigen en door paarden getrokken kanonnen. De hoeveelheid water was te ondiep om boten te kunnen gebruiken. Op die manier werd het westen van ons land beschermd tegen vijandelijke aanvallen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is nu een grote cultuurhistorische belevenis. Iedereen kan de machtige forten, kastelen en vestingsteden bezoeken en de eeuwenoude geschiedenis van ons land ervaren. Lees meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie op hollandsewaterlinie.nl.

Unesco Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 'Nationaal Landschap' en het grootste rijksmonument en staat op de voorlopige lijst van Unesco Werelderfgoed. We hopen dat dit in 2020 blijvend wordt. De aanwijzing als werelderfgoed is belangrijk voor het bewaren en ontwikkelen van de forten en voor het toerisme. Lees alles over de Unesco-aanwijzing op de site van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Stelling van Utrecht

De Stelling van Utrecht bestaat uit 16 forten die in 2 halve cirkels ten noorden, ten oosten en ten zuiden van de stad Utrecht liggen. De ondernemers, eigenaren, huurders en gebruikers van de forten hebben zich verenigd in de Stichting Stelling van Utrecht. Zij wisselen informatie uit en organiseren gezamenlijke activiteiten voor publiek. Op deze manier wil de Stelling van Utrecht zich op de kaart zetten en meer bezoek naar de forten krijgen.

Utrechtse forten

De gemeente is eigenaar van 8 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die deel uitmaken van de Stelling van Utrecht. De Utrechtse forten liggen in een halve cirkel ten noorden en oosten van de stad.

Rondleidingen en fietstochten

Het hele jaar door organiseren vrijwilligersorganisatie Gilde Utrecht en de VVV op en rondom de forten rondleidingen en fietstochten. Onderweg delen de gidsen hun kennis over de forten. Bijvoorbeeld tijdens de fietstocht 'Houten huizen, stenen forten'. Met kaarten en foto’s geven ze de bezoekers een goede indruk van de werking van de Waterlinie.

Kijk voor meer informatie op de website van het Gilde en de website van de VVV.

Overzichtskaart

Hulp en contact Forten

Telefoon

14 030

E-mail

forten@utrecht.nl

Postadres

Gemeente Utrecht
Stadsbedrijven
Vastgoedbeheer
Postbus 16200
3500 CE Utrecht