Werelderfgoed

Utrecht heeft veel bijzonder erfgoed. Sommige monumenten zijn zo bijzonder dat ze op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan of daarvoor zijn voorgedragen.

Het Rietveld-Schröderhuis al enige jaren op die lijst. De Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie staan op de voorlopige Werelderfgoedlijst van de Unesco. Hopelijk zullen deze 2 belangrijke monumenten binnen enkele jaren op de definitieve lijst worden opgenomen.

Het Utrechtse Psalter is sinds 2015 opgenomen op de werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco. Dit 9e-eeuwse handschrift is een absoluut meesterwerk van de westerse vroegmiddeleeuwse kunst en de trots van de bibliotheek van de Universiteit Utrecht. Ook de Utrechtse Sint-Maartenstraditie is op een nationale inventarisatie geplaatst van niet-tastbare zaken die voor Unesco-bescherming in aanmerking moeten komen.

Daarnaast is Utrecht in 2017 door Unesco benoemd tot City of Literature en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel. ‘Cities of Literature’ zijn steden die een indrukwekkende geschiedenis in de letteren hebben en daarnaast bekend staan om literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels, opleidingen en uitgevers.

Rietveld-Schröderhuis

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Sint Maarten

Utrechts Psalter

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl