Middeleeuws riool Mariaplaats

Loertoeter (kijkbuis) voor middeleeuws riool op Mariaplaats

Onder de Mariaplaats ligt nog een middeleeuws riool, de zogenoemde slokop van St. Marie. Neem daar een kijkje in het riool via de loertoeter, een door gemeenteambtenaar Klaas Kos ontworpen apparaat waarmee u onder de grond kunt kijken. Aan beide zijden van de loertoeter ligt nog enkele meters riool.

Werk aan de loertoeter

De loertoeter op de Mariaplaats is verouderd. Daarom vervangen hem. In oktober 2022 hebben we de oude loertoeter weggehaald. We kijken of we met nieuwe technieken het middeleeuwse riool beter zichtbaar kunnen maken. De nieuwe loertoeter plaatsen we in september 2023.

De oude loertoeter stond tegenover de ingang van de Bison Bowling op de Mariaplaats. Hij stond midden op de looproute van Mariaplaats naar het Centraal Station. De nieuwe loertoeter plaatsen we straks naast de looproute.

Bekijk documenten uit de geschiedenis over dit riool en de loertoeter.

Uit de rubriek 'Vondsten en restauraties te Utrecht' door C.L. Temminck Groll (1958):

"In verband met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe kantoor der Steenkolen Handelsvereniging op de hoek Mariaplaats-Rijnkade worden verschillende grondwerkzaamheden verricht. Een gedeelte van de hier aanwezige, nog uit de middeleeuwen daterende 'slokop' - een groot riool van ca. 1,85 m. inwendige breedte - moest buiten gebruik gesteld en afgebroken worden. Blijkens de vele verschillende wijzen van overwelving en de diverse steenformaten moeten er door alle eeuwen heen regelmatig herstellingen aan dit riool zijn uitgevoerd.

Op verschillende plaatsen werden muurresten aangetroffen van baksteen in formaten tot 30 cm. lang. Het moeten restanten zijn van bij het kapittel van St. Marie behorende gebouwen. De vondsten zijn in tekening gebracht, maar ze zijn te sporadisch om enige conclusies omtrent de samenhang te kunnen trekken."

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl