Torentje met uurwerk en luidklok voormalig slachthuis

In 1878 besloot de gemeenteraad om een gemeentelijk slachthuis op te richten. Toch duurde het nog een aantal jaar voordat met de bouw werd begonnen. Pas in 1899 startte de bouw en in 1901 werd het complex aan de Amsterdamsestraatweg geopend. Het gebouw is hierna nog regelmatig vergroot of verbouwd.

Een van de vele gebouwen van dit complex was het runderkoelhuis. Het runderkoelhuis was vanwege de architectuur geen bijzonder gebouw. Toch maakte 1 detail het gebouw interessant: het torentje dat op het dak stond. Eind jaren 90 werd het complex gesloopt, maar het torentje, inclusief uurwerk, is bewaard gebleven.

De gemeente had vergaande idee├źn om het torentje op een van de gebouwen aan de Plantage te plaatsen. Plantage is de straatnaam die het terrein aan de Amsterdamsestraatweg heeft gekregen na de nieuwbouw.

Toch geen torentje

In 2015 was de gemeente al begonnen met de voorbereidingen voor de herplaatsing. Geld en vergunningen leken al geregeld. Er waren zelfs plannen voor een klein carillon. Alleen op het laatste moment is het toch niet doorgegaan. Niet iedereen was het ermee eens. Hopelijk geldt ook hier dat de aanhouder wint.