Verhalen Werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes

De Neder-Germaanse Limes, de oude Romeinse grens door Nederland en een deel van Duitsland, is door het Werelderfgoedcomité uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed. Maar liefst 4 terreinen in de gemeente Utrecht zijn onderdeel van de Neder-Germaanse Limes.

Het gaat om het Domplein, park Groot Zandveld in Leidsche Rijn, 3 stukken buurtgroen in De Balije, Veldhuizen en Vleuterweide en het park rond Castellum Hoge Woerd in Vleuten-De Meern. Wat de Nedergermaanse Limes ook bijzonder maakt, is dat kwetsbare archeologische materialen zoals hout, leer en zaden vaak in een bijzonder goede staat zijn. Dat komt door de bijzondere bewaarcondities van de vochtige kleibodems in onze rivierdelta.

De Limes: grens van het Romeinse wereldrijk

De Limes is de vroegere grens van het Romeinse Rijk die zich 2000 jaar geleden uitstrekte van Noord-Engeland tot Egypte en van Syrië tot Marokko. De grens werd op de meeste plaatsen bewaakt via forten, wachttorens en wegen.

In Nederland bestond de Limes uit ongeveer 20 forten (castella). Ze waren met elkaar verbonden door een weg op de zuidoever van de Rijn. Die stroomde toen van Duitsland via Nijmegen, dwars door Utrecht tot Katwijk aan Zee. Het nieuwe Werelderfgoed bestaat uit 19 terreinen in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en verschillende terreinen in de 2 aangrenzende Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz. Archeologen vinden nog regelmatig Romeinse resten langs de Limes. Hierdoor weten we steeds meer over het Romeinse verleden in deze omgeving.

 

Unesco in Utrecht

In de gemeente Utrecht is de erfenis uit de Romeinse tijd op verschillende plaatsen goed terug te vinden.

  • Er zijn 2 forten.
  • Onder het Domplein kunt u via de historische attractie DOMunder de restanten van fort Trajectum bekijken.
  • In De Meern is Castellum Hoge Woerd: een moderne versie van een Romeins fort dat daar gevestigd was.

Castellum Hoge Woerd

In Castellum Hoge Woerd kunt u ook het rivierschip bekijken dat in 2003 in Veldhuizen werd ontdekt. Dit is het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip van Noordwest-Europa. In park Groot Zandveld in Leidsche Rijn zijn de resten van een Romeinse wachtpost nog zichtbaar. En in de Balije en Vleuterweide zijn delen van de doorgaande Limesweg teruggebracht als wandelpad.

3 Unesco-Werelderfoederen

Met de Neder-Germaanse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn er, na het Rietveld Schröderhuis 3 Unesco-Werelderfgoederen in de gemeente Utrecht.

Unesco labels

Utrecht heeft daarnaast nog thematische toekenningen van Unesco labels: het Utrechts Psalter staat op de Unesco-lijst voor documentair erfgoed en Utrecht is door Unesco gekozen tot City of Literature.

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl