Verhalen per onderwerp Archeologie

Archeologie

Al sinds 1972 voert de gemeente Utrecht archeologisch onderzoek uit. En dat is geen overbodige luxe in een stad met meer dan 13.000 jaar geschiedenis. Met archeologisch onderzoek kunnen we de vroegste geschiedenis van de stad vertellen. Daardoor weten we veel over het dagelijkse leven van de gewone Utrechters. Over hoe ze wonen, wat ze eten en drinken, hoe ze koken en zichzelf vermaken.

Hart van de Utrechtse geschiedenis

Onder het Domplein ligt 2000 jaar Utrechtse geschiedenis. Archeologisch onderzoek vertelt ons meer over dit bijzondere Unesco-werelderfgoed.

Dorp aan de rivier

Archeologen vonden in Leidsche Rijn de resten van een nederzetting uit de vroege middeleeuwen. Bekijk de nederzetting in 3D.

Duitse bommenwerper na 70 jaar weer teruggevonden

Utrechtse archeologen onderzochten in 2010 een neergestorte Duitse bommenwerper. Lees was ze ontdekte over het vliegtuig.

Rond het Nicolaaskerkhof

Al in de 11e eeuw woonden er mensen in het zuidelijke deel van de Utrechtse binnenstad. Lees meer over dit stukje geschiedenis.

Vredenburg

Kasteel Vredenburg moest opstandige Utrechters onder de duim houden. Bekijk de bouw en sloop van het gehate kasteel in 3D.

Middeleeuwse schepen in de Waterstraat

Twee middeleeuwse schepen en een haven. Lees meer over de waterrijke geschiedenis van de Waterstraat.

Salvatorkerk

De Salvatorkerk is een van de oudste kerken in Utrecht. Al rond 700 na Christus werd hij door de zendeling Willibrord gebouwd op het Domplein. Zo zag hij eruit.

Rondom de Pieterskerk

Van de Romeinen tot de late middeleeuwen. Lees wie er allemaal woonden rond de Pieterskerk.

Domplein

De ontwikkeling van het Domplein van Romeins fort tot aan de Reformatie. Bekijk in 3D hoe het Domplein veranderde.

Romeinse wachttorens

Bekijk hoe de Romeinse wachttorens eruitzagen die langs de grens van het Romeinse Rijk stonden. In Utrecht zijn meerdere wachttorens teruggevonden.

Rondom de Janskerk

In 1999 en 2000 vonden archeologen op het Janskerkhof maar liefst 75 graven. Lees meer over de geschiedenis rond de Janskerk.

Singelroute

In 2020 ging de Utrechtse singel weer open. Een wandelroute vertelt het complete verhaal van de singel vertellen: van stadsverdediging tot park.

Werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes

...

Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl