Verhalen per periode Moderne tijd (1850 - nu)

Afbeelding 3D, oude woningen uit de Vroege Middeleeuwen

Moderne tijd (1850‑nu)

Vanaf het eind van de negentiende eeuw breidt de stad Utrecht voor het eerst uit buiten de singels. In de twintigste eeuw zijn er meerdere keren grootschalige uitbreidingen. Compleet nieuwe wijken moeten de snel groeiende bevolking huisvesten. Ook de industrie en de spoorwegen worden steeds belangrijker. Na de oorlog wordt het oude centrum drastisch vernieuwd met onder andere de bouw van Hoog Catharijne. Dertig jaar laten wordt het stationsgebied voor de tweede maal grootschalig aangepakt. De nieuwste stadsuitbreiding is Leidsche Rijn.

Vrouwjuttenhof

Rond 1975 maakten de grote sloopplannen in de binnenstad plaats voor kleinschalige stadsvernieuwing zoals aan de Vrouwjuttenhof.

Duitse bommenwerper

Utrechtse archeologen onderzochten in 2010 een neergestorte Duitse bommenwerper. Lees was ze ontdekte over het vliegtuig.

Catharijneconvent

Lees over de geschiedenis van het Catharijneconvent: van Agathakapel tot museum, nagebouwd in 3D.

Stadhuis

Het Stadhuis van Utrecht bestaat uit verschillende middeleeuwse huizen. Deze gebouwen zijn door de eeuwen heen meerdere malen verbouwd.

Kasteel Vredenburg

Kasteel Vredenburg moest opstandige Utrechters onder de duim houden. Bekijk de bouw en sloop van het gehate kasteel in 3D.

Villa Jongerius

Het complex van de Villa Jongerius is een opvallende verschijning. Met 3D brengen we de ontwikkeling van het complex in beeld.

School Mecklenburglaan

De school aan het begin van de Mecklenburglaan is in 1918 gebouwd door ir. S.F. Loeb. Loeb was in die tijd de architect van de gemeente Utrecht.

Torenuurwerk Commiezenhuis

In 1858 werd een zogenoemd commiezenhuis gebouwd. Dit was het kantoor van de tolambtenaren. Lees hier meer over het torenuurwerk.

Fort Blauwkapel

In 1818 werd in Blauwkapel een bomvrije kazerne gebouwd. Het eeuwenoude dorpje werd opeens een militaire vesting.


Hulp en contact Erfgoed

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoed@utrecht.nl