Forten Nieuwe invulling forten

De gemeente is bijna klaar met het uitvoeren van de plannen voor de nieuwe bestemming van de Utrechtse forten. Bewoners, toeristen en ondernemers weten steeds beter de weg te vinden naar hun ‘eigen’ fort.

  • Fort aan de Klop is nu in gebruik voor recreatie. Het ronde, bakstenen wachthuis is omgebouwd tot een theehuis/restaurant. De houten militaire loodsen zijn veranderd in vergaderzalen en zijn ook in gebruik als herberg. Verder is op het fort een kleine camping.
  • In de komende jaren zal Fort de Gagel opnieuw worden ontwikkeld. Het plan is om hier een 'poort naar het Noorderpark' van te maken, met een familierestaurant en een buitensportbedrijf dat fietsen en kano’s verhuurt.
  • Fort Blauwkapel wekt met zijn oorspronkelijke dorp en kerk nostalgische gevoelens op. Op de vroegere militaire terreinen zijn nieuwe woningen en kleine bedrijven gebouwd . De westkant van het fort is ingericht als recreatieterrein. Blauwkapel is het enige fort waar wonen, werken en recreatie op een bijzondere plek worden gecombineerd.
  • Fort De Bilt is een begrip bij basisscholen in de regio. Veel groepen 7 en 8 brengen hier een bezoek aan het Herinneringscentrum voor de Toekomst van de Stichting Vredeseducatie. Tegenwoordig is de Stichting Vredeseducatie niet langer actief op dit fort. Hun taken zijn over genomen door ProDemos.
  • Op Lunet I is de laatste jaren ruimte gemaakt voor het Fort van de Democratie en de buitenschoolse opvang Het Fort. Fort van de Democratie bestaat niet meer. Ad Hoc huist nu tijdelijk in de atoombunker en verhuurt de ruimte door aan artiesten die daar willen oefenen.
  • Fort van de Democratie bestaat niet meer. Ad Hoc huist nu tijdelijk in de atoombunker en verhuurt de ruimte door aan artiesten die daar willen oefenen.
  • De houten artillerieloods (een schuur waar kanonnen of materiaal voor kanonnen werd bewaard) op Lunet II is nu het kantoor van de Monumentenwacht Utrecht. SWN huist ook nog enkele kunstenaars in de loods. Voor de rest van het fortterrein zijn we nog plannen aan het maken.
  • De grote kanonkazemat (een stenen bunker voor kanonnen) van Lunet III wordt gezamenlijk gebruikt door de buitenschoolse opvang Fort Kakola (op weekdagen) en Scouting Salwega (in het weekend). Verder staan er 2 woningen op dit fort.
  • Lunet IV is veranderd in een 'zorgfort'. Een nieuw gebouwde loods in de stijl van de Waterlinie biedt sinds 2015 onderdak aan lunchroom De Smaak van Lunet. Medewerkers van ZOMO Wonen en Dagbesteding bedienen daar de gasten.

Hulp en contact Forten

Telefoon

14 030

E-mail

forten@utrecht.nl

Postadres

Gemeente Utrecht
Stadsbedrijven
Vastgoedbeheer
Postbus 16200
3500 CE Utrecht