Forten Fort de Gagel

Fort de Gagel ligt aan de Gageldijk 167. De bouw van Fort de Gagel begon in 1819. Het fort aan de noordelijke rand van Utrecht kreeg pas in 1875 zijn definitieve vorm. In 1971 kocht de gemeente het fort van Defensie.

Het fort wordt sinds 2018 voorbereid op een herontwikkeling. Vanaf 2021 zal er horeca, mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en informatie over het Noorderpark op het fort beschikbaar zijn. Het terrein van Fort de Gagel is open voor publiek. Vanaf het fort kunt u de polder inkijken en het ‘oude fortenlandschap’ nog ervaren.

Schuilplaatsen

Ten noorden en oosten van Fort de Gagel zijn groepsschuilplaatsen te vinden. Deze groepsschuilplaatsen komen uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog. Ze waren bedoeld voor de soldaten om in te schuilen als het open land te gevaarlijk werd. De schuilplaatsen werden gebruikt tijdens bombardementen en beschietingen.

Omgeving van Fort de Gagel

Het fort moet een poort gaan vormen naar het Noorderpark. Bezoekers moeten een fiets of kano kunnen huren om het Noorderpark te ontdekken. In het park moet ruimte komen voor een recreatiegebied met een fietscrossbaan, een visvijver, een dagcamping en een waterspeeltuin. Over de wijze waarop Fort de Gagel een rol kan gaan spelen as poort tot dit Noorderpark is de gemeente in gesprek met onder andere Staatsbosbeheer als een van de beheerders van dit park. In het fort is een informatie- en bezoekerscentrum voorzien. Bezoekers vinden hier informatie over groen en het milieu in het park. De Waterlinie en de Utrechtse forten staan in het bezoekerscentrum centraal.

Als onderdeel van een landinrichtingsproject Noorderpark is het Gagelbos aangelegd. Het Gagelbos is een gebied van 55 hectare. Het is bedoeld als recreatiegebied voor publiek en bewoners van de wijk Overvecht.

Hulp en contact Forten

Telefoon

14 030

E-mail

forten@utrecht.nl

Postadres

Gemeente Utrecht
Utrecht Vastgoed Organisatie
Postbus 16200
3500 CE Utrecht