2018 Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

In 2018 zet Utrecht het veelzijdige erfgoed in de schijnwerpers. Het is het Europese Jaar van het Culturele Erfgoed en het motto van dit jaar is: 'Our heritage: where the past meets the future', of wel: ons culturele erfgoed zorgt ervoor dat ons verleden een rol speelt in onze toekomst. We willen meer aandacht besteden aan cultureel erfgoed als onmisbaar onderdeel van de Europese identiteit. Hierdoor begrijpen we onze geschiedenis. Maar het levert ook een bijdrage aan het Europa van de toekomst.

Lees meer over het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed op www.europeeserfgoedjaar.nl

Doe mee met het themajaar 2018 Europees Jaar van het Culturele Erfgoed

logo 2018 Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

Met de slogan Europa verbindt, Europa inspireert werken Nederlandse steden en organisaties mee aan het themajaar. Daaraan geven Utrecht en de partners graag vorm en inhoud. We roepen instellingen op zo veel mogelijk aan te sluiten bij het themajaar. Samen laten we nationaal en internationaal ons mooie cultureel erfgoed zien, plaatsen we het in Europees perspectief en verbinden het met relevante maatschappelijke ontwikkelingen.

Maandthema’s en Utrechtse activiteiten

De veelzijdigheid aan cultureel erfgoed zien we in onderstaande maandthema’s terug. In Utrecht worden zo veel  mogelijk activiteiten georganiseerd die te maken hebben met deze maandthema’s. Ook doen de grote landelijke evenementen mee met het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed:

  • Open Monumentendag
  • Nationale Museumweek
  • Maand van de Geschiedenis
  • Nationale Archeologiedagen

In Utrecht besteden we extra aandacht aan de Utrechtse forten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie,  aan kerken en voor recente geschiedenis, zoals de verbouwing van het stationsgebied. Bij het samenstellen van een activiteitenkalender werkt de gemeente Utrecht samen met de Provincie Utrecht, bureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, culturele en erfgoedinstellingen, locatiebeheerders en initiatiefnemers. Met speciale openstellingen, rondleidingen, lezingen, programma’s en debatten verbreden we de kennis over het Utrechtse erfgoed en versterken de verbondenheid ermee.

Activiteiten

Hieronder een greep uit de activiteiten.

Overzicht activiteiten
DatumActiviteit
Iedere zaterdag en zondag

Kom naar Castellum Hoge Woerd en volg een rondleiding naar het Romeinse schip De Meern 1 en naar een deel van de torenkamers. Iedere zaterdag en zondag om 15.00 u, t/m 6 jaar gratis

Rondleiding Castellum Hoge Woerd

iedere woensdag, vrijdag tot en met  zondag

De ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd maakt archeologie voor kinderen leuk. Ze krijgen uitleg van een archeoloog over hun vondst en kunnen helpen bij het sorteren van zeefmonsters.  Iedere woensdag, vrijdag t/m zondag, 12.00 – 16.00 uur, gratis.

ArcheoHotspot

elke maand

Neem een duik in het Utrechtse verleden en lees het verhaal achter het culturele erfgoed. In het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed publiceert Het Utrechts Archief iedere maand een verhaal uit de Utrechtse geschiedenis aanhakend op het thema van die maand.

Verhalen Utrechtse geschiedenis

doorlopend

Landschap Erfgoed Utrecht verzamelt de mooiste verhalen over het rijke Utrechtse erfgoed. Op UtrechtAltijd.nl kunnen verhalen worden gelezen én gepost. Het thema is Reizen: als je niet reist, kom je nergens.

Verhalen Utrechtse erfgoed

 

doorlopendTentoonstelling 175 jaar Utrecht Centraal Station, Stadskantoor Utrecht
30 maart tot en met 16 september

Tentoonstelling Flower power, topstukken uit Utrechtse collecties in historische buitenplaats Oud-Amelisweerd

Tentoonstelling Flower power

 

1 april tot en met 10 juni

Tweetakt is weer neergestreken op het groene Fort Ruigenhoek, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op zon- en feestdagen t/m 10 juni staat het hek open en is er in, op en rond het fort veel spannende beeldende kunst voor alle leeftijden.

Festival Tweetakt

8 april tot en met 6 oktober

Het Utrechts Archief presenteert de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie van ruim 550 films over Utrecht. Bewegend beeld is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar ook decennia terug werd de provincie Utrecht al vastgelegd op camera.

Tentoonstelling Utrecht op film

13 mei

In het kader van de tentoonstelling Utrecht op film organiseert het Utrechts Archief een filmmiddag. Filmspecialist Lloyd Davies van Het Utrechts Archief toont beelden van onder meer de Bevrijding in de provincie Utrecht, uit een periode die voor heel Europa bepalend was.

Aanmelden filmmiddag 

20 en 21 mei

Fort Aan de Klop is met Pinksteren één grote ouderwetse dorpskermis voor alle leeftijden. Het is 1 van de 8 Utrechtse forten en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kandidaat voor Unesco-erfgoed.

Familiefestival Kermis De Klop

27 mei, 24 juni, 29 juli, 26 augustus en 29 september 

Een gratis rondleiding door Paushuize (11.00 u) biedt een kijkje in de zalen van dit unieke monument en de verhalen achter de bouwhistorie, archeologische vondsten en de kunsthistorisch interessante objecten in dit stadspaleis.

Gratis rondleiding Paushuize

31 mei

Bijeenkomst ‘Europese routes, weg van Utrecht’, georganiseerd door de provincie Utrecht. Aandacht voor historische wegen en infrastructuren, dilemma’s om die goed te bewaren en zichtbaar te maken, mede aan de hand van Europese voorbeelden. Aandacht voor onder meer de Europese Sint Maarten Route.

Inspiratiebijeenkomst ‘Europese Routes – Weg van Utrecht’

1 tot en met 3 juni

De Dag van de Architectuur Utrecht biedt kansen om binnen te kijken bij de meest bijzondere gebouwen, oud en nieuw. Fiets- en wandelroutes en verhalen door stedelijke initiatiefnemers en architecten.

Dag van de Architectuur Utrecht

2 en 3 juni

Mooi Linieland & Internationale fortendag met activiteiten rond Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Mooi Linieland

1 juli tot en met
9 september

Kerken Kijken: Utrechtse kerken zetten de deuren open voor bezichtiging en rondleiding.

Kerken kijken Utrecht

1 juli tot en met
9 september

Tijdens de tentoonstelling Shelter kunnen toonaangevende moderne en hedendaagse kunstwerken de collectie en het gebouw worden (her)ontdekt. Gastconservator is Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum. 

Tentoonstelling Shelter

Juli en augustus

Zomerprogrammering: Lunchconcerten in kerkgebouwen in samenwerking met Kerken Kijken en Zimihc. Meer informatie volgt.

Zimihc

Juli en augustusFilmvertoningen op erfgoedlocaties. Meer informatie volgt.
augustus

Openstelling en rondleiding rond buitenplaats Oud-Amelisweerd. Meer informatie volgt.

Museum Oud Amelisweerd

8 september

European Fortress Day: de eerste Europese fortendag. Meer informatie volgt.

Forten.nl Beleef het zelf

8 en 9 september

Open Monumentendag: veelzijdig programma met openstellingen en lezingen.

Open Monumentendag

12 tot en met 14 oktober

Nationale Archeologiedagen, onder meer in Castellum Hoge Woerd. Meer informatie volgt.

Castellum Hoge Woerd

10 november

St. Maartens Parade. Meer informatie volgt.

Sint Maarten Utrecht

15 december

Opening expositie 'Utrecht, Caravaggio en Europa'. Meer informatie volgt.

Centraal Museum

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoedjaar2018@utrecht.nl