2018 Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

In 2018 zet Utrecht het veelzijdige erfgoed in de schijnwerpers. Het is het Europese Jaar van het Culturele Erfgoed en het motto van dit jaar is: 'Our heritage: where the past meets the future', of wel: ons culturele erfgoed zorgt ervoor dat ons verleden een rol speelt in onze toekomst. We willen meer aandacht besteden aan cultureel erfgoed als onmisbaar onderdeel van de Europese identiteit. Hierdoor begrijpen we onze geschiedenis. Maar het levert ook een bijdrage aan het Europa van de toekomst.

Lees meer over het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed op www.europeeserfgoedjaar.nl

Doe mee met het themajaar 2018 Europees Jaar van het Culturele Erfgoed

logo 2018 Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

Met de slogan Europa verbindt, Europa inspireert werken Nederlandse steden en organisaties mee aan het themajaar. Daaraan geven Utrecht en de partners graag vorm en inhoud. We roepen instellingen op zo veel mogelijk aan te sluiten bij het themajaar. Samen laten we nationaal en internationaal ons mooie cultureel erfgoed zien, plaatsen we het in Europees perspectief en verbinden het met relevante maatschappelijke ontwikkelingen.

Maandthema’s en Utrechtse activiteiten

De veelzijdigheid aan cultureel erfgoed zien we in onderstaande maandthema’s terug. In Utrecht worden zo veel  mogelijk activiteiten georganiseerd die te maken hebben met deze maandthema’s. Ook doen de grote landelijke evenementen mee met het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed:

  • Open Monumentendag
  • Nationale Museumweek
  • Maand van de Geschiedenis
  • Nationale Archeologiedagen

In Utrecht besteden we extra aandacht aan de Utrechtse forten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie,  aan kerken en voor recente geschiedenis, zoals de verbouwing van het stationsgebied. Bij het samenstellen van een activiteitenkalender werkt de gemeente Utrecht samen met de Provincie Utrecht, bureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, culturele en erfgoedinstellingen, locatiebeheerders en initiatiefnemers. Met speciale openstellingen, rondleidingen, lezingen, programma’s en debatten verbreden we de kennis over het Utrechtse erfgoed en versterken de verbondenheid ermee.

Activiteiten

Hieronder een greep uit de activiteiten.

Overzicht activiteiten
DatumActiviteit
Iedere zaterdag en zondag

Kom naar Castellum Hoge Woerd en volg een rondleiding naar het Romeinse schip De Meern 1 en naar een deel van de torenkamers. Iedere zaterdag en zondag om 15.00 u, t/m 6 jaar gratis

Rondleiding Castellum Hoge Woerd

iedere woensdag, vrijdag tot en met  zondag

De ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd maakt archeologie voor kinderen leuk. Ze krijgen uitleg van een archeoloog over hun vondst en kunnen helpen bij het sorteren van zeefmonsters.  Iedere woensdag, vrijdag t/m zondag, 12.00 – 16.00 uur, gratis.

ArcheoHotspot

elke maand

Neem een duik in het Utrechtse verleden en lees het verhaal achter het culturele erfgoed. In het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed publiceert Het Utrechts Archief iedere maand een verhaal uit de Utrechtse geschiedenis aanhakend op het thema van die maand.

Verhalen Utrechtse geschiedenis

doorlopend

Landschap Erfgoed Utrecht verzamelt de mooiste verhalen over het rijke Utrechtse erfgoed. Op UtrechtAltijd.nl kunnen verhalen worden gelezen én gepost. Het thema is Reizen: als je niet reist, kom je nergens.

Verhalen Utrechtse erfgoed

 

doorlopendTentoonstelling 175 jaar Utrecht Centraal Station, Stadskantoor Utrecht
doorlopend

Breed aanbod van fiets- en wandeltochten onder leiding van echt Utrechtse gidsen.

Bekijk de fiets- en wandeltochten van gulde Utrecht

tot en met 16 september

Tentoonstelling Flower power, topstukken uit Utrechtse collecties in historische buitenplaats Oud-Amelisweerd

Tentoonstelling Flower power

tot en met 6 oktober

Het Utrechts Archief presenteert de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie van ruim 550 films over Utrecht. Bewegend beeld is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar ook decennia terug werd de provincie Utrecht al vastgelegd op camera.

Tentoonstelling Utrecht op film

tot en met
9 september

Kerken Kijken: Utrechtse kerken zetten de deuren open voor bezichtiging en rondleiding. Beleef de architectuur, bouwgeschiedenis en de kunstschatten. Deze zomer zijn er ook gratis concerten!

Kerken kijken Utrecht

tot en met
9 september
Tijdens de tentoonstelling Shelter kunnen toonaangevende moderne en hedendaagse kunstwerken de collectie en het gebouw worden (her)ontdekt. Gastconservator is Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum. 
www.catharijneconvent.nl
tot en met
9 september

In het prachtige decor van de kloostertuin van Catharijne Convent zijn er iedere zondagmiddag 2 concerten. Professionele musici uit 10 landen met allen een band met Utrecht, treden op met oude muziek, klassiek en wereldmuziek. 

Concertserie

Juli en augustus

Zomerprogrammering: gratis lunchconcerten in Utrechtse kerkgebouwen in samenwerking met Kerken Kijken en Zimihc. Zoals orgelconcerten in de Jacobikerk (8/8) en Nicolaïkerk (17/8).

Kerken luisteren

16 augustus tot en met 15 septemberFilmvertoningen in de openlucht op Utrechtse erfgoedlocaties, zoals Het Utrechts Archief (17/8 LaLaLand),  Metaalkathedraal (19/8 Tampopo), Lunet IV (26/8 De wilde stad) en Fort aan de Klop (2/9 Tango Libre).
Cinemabuiten
augustus

Openstelling en rondleiding rond buitenplaats Oud-Amelisweerd. Meer informatie volgt op deze website.

24 augustus tot en met 2 september

Festival Oude Muziek met concerten op bijzondere erfgoedlocaties met thema Het Bourgondisch leven.

www.oudemuziek.nl

8 september

European Fortress Day: de eerste Europese fortendag. Meer informatie volgt.

Forten.nl Beleef het zelf

8 en 9 septemberOpen Monumentendag: veelzijdig programma met bijzondere openstellingen en lezingen met aandacht voor het thema Europa en het Europees Erfgoedjaar. Met speciale aandacht voor de Utrechtse forten met rondleidingen, speciale openstellingen en activiteiten. Zie ook www.openmonumentendagutrecht.nl
Overzicht activiteiten rond de forten:
10.00 uur: Fietstocht vanaf Domplein langs de forten (zie route in OMD-krant)
11.00 uur: Rondleidingen Fort aan de Klop door gidsen van ’t Gilde
11.00 uur: Rondleidingen Fort Blauwkapel door bewoner
11.00 uur: Vanaf Lunet I en Lunet IV rondleidingen door gidsen van ‘t Gilde Utrecht langs de vier Lunetten op de  Houtense Vlakte                                                  
12.00 uur: Presentatie publicatie en officiële opening groepsschuilplaatsen & kazemat door wethouder Victor Everhardt en gedeputeerde Mariëtte Pennarts
12.00 uur: Orgelconcerten door Han IJcken in kerkje op Fort Blauwkapel
12.00 uur: Rondleidingen Fort Aan de Klop door gidsen van ’t Gilde
13.00 uur: Rondleidingen Fort Blauwkapel door bewoner
13.00 uur: Presentatie toekomstplannen Fort De Gagel in aanwezigheid van wethouder Victor Everhardt en gedeputeerde Mariëtte Pennarts
14.00 uur: Orgelconcerten door Han IJcken in kerkje op Fort Blauwkapel
14.00 uur: Vanaf Lunet I en Lunet IV rondleidingen door gidsen van ‘t Gilde Utrecht langs de vier Lunetten op de  Houtense Vlakte          
15.00 uur: Rondleidingen Fort Blauwkapel door bewoner
16.00 uur: Orgelconcerten door Han IJcken in kerkje op Fort Blauwkapel
15 en 16 september

Culturele Zondag Uitfeest! De start van het nieuwe culturele seizoen.

Culturele zondagen

Vanaf oktober

Landschap Erfgoed Utrecht verzamelt de mooiste verhalen over het rijke Utrechtse erfgoed. Op UtrechtAltijd.nl kunnen verhalen worden gelezen én gepost. Het thema is Opstand.

UtrechtAltijd; verhalen over de provincie, toen hier en nu

12 tot en met 14 oktober

Nationale Archeologiedagen, onder meer in Castellum Hoge Woerd. Meer informatie volgt.

Castellum Hoge Woerd

13 oktober

De 1e nacht van de Utrechtse Geschiedenis door Vereniging Oud-Utrecht: hart voor historie en cultureel erfgoed in de provincie Utrecht.

Oud-Utrecht, nacht van de Utrechtse geschiedenis

10 november

St. Maartens Parade. Meer informatie volgt.

Sint Maarten Utrecht

15 december

Opening expositie 'Utrecht, Caravaggio en Europa'. Meer informatie volgt.

Centraal Museum

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoedjaar2018@utrecht.nl