2018 Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

In 2018 zet Utrecht het veelzijdige erfgoed in de schijnwerpers. Het is het Europese Jaar van het Culturele Erfgoed en het motto van dit jaar is: 'Our heritage: where the past meets the future', of wel: ons culturele erfgoed zorgt ervoor dat ons verleden een rol speelt in onze toekomst. We willen meer aandacht besteden aan cultureel erfgoed als onmisbaar onderdeel van de Europese identiteit. Hierdoor begrijpen we onze geschiedenis. Maar het levert ook een bijdrage aan het Europa van de toekomst.

Lees meer over het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed op www.europeeserfgoedjaar.nl

Doe mee met het themajaar 2018 Europees Jaar van het Culturele Erfgoed

logo 2018 Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

Met de slogan Europa verbindt, Europa inspireert werken Nederlandse steden en organisaties mee aan het themajaar. Daaraan geven Utrecht en de partners graag vorm en inhoud. We roepen instellingen op zo veel mogelijk aan te sluiten bij het themajaar. Samen laten we nationaal en internationaal ons mooie cultureel erfgoed zien, plaatsen we het in Europees perspectief en verbinden het met relevante maatschappelijke ontwikkelingen.

Maandthema’s en Utrechtse activiteiten

De veelzijdigheid aan cultureel erfgoed zien we in onderstaande maandthema’s terug. In Utrecht worden zo veel  mogelijk activiteiten georganiseerd die te maken hebben met deze maandthema’s. Ook doen de grote landelijke evenementen mee met het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed:

  • Open Monumentendag
  • Nationale Museumweek
  • Maand van de Geschiedenis
  • Nationale Archeologiedagen

In Utrecht besteden we extra aandacht aan de Utrechtse forten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie,  aan kerken en voor recente geschiedenis, zoals de verbouwing van het stationsgebied. Bij het samenstellen van een activiteitenkalender werkt de gemeente Utrecht samen met de Provincie Utrecht, bureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, culturele en erfgoedinstellingen, locatiebeheerders en initiatiefnemers. Met speciale openstellingen, rondleidingen, lezingen, programma’s en debatten verbreden we de kennis over het Utrechtse erfgoed en versterken de verbondenheid ermee.

Activiteiten

Hieronder een greep uit de activiteiten.

Overzicht activiteiten
DatumActiviteit
iedere zaterdag en zondag

Kom naar Castellum Hoge Woerd en volg een rondleiding naar het Romeinse schip De Meern 1 en naar een deel van de torenkamers. Iedere zaterdag en zondag om 15.00 u, t/m 6 jaar gratis

Rondleiding Castellum Hoge Woerd

iedere woensdag, vrijdag tot en met  zondag

De ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd maakt archeologie voor kinderen leuk. Ze krijgen uitleg van een archeoloog over hun vondst en kunnen helpen bij het sorteren van zeefmonsters.  Iedere woensdag, vrijdag t/m zondag, 12.00 – 16.00 uur, gratis.

ArcheoHotspot

elke maand

Neem een duik in het Utrechtse verleden en lees het verhaal achter het culturele erfgoed. In het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed publiceert Het Utrechts Archief iedere maand een verhaal uit de Utrechtse geschiedenis aanhakend op het thema van die maand.

Verhalen Utrechtse geschiedenis

doorlopendTentoonstelling 175 jaar Utrecht Centraal Station, Stadskantoor Utrecht
doorlopend

Breed aanbod van fiets- en wandeltochten onder leiding van echt Utrechtse gidsen.

Bekijk de fiets- en wandeltochten van gulde Utrecht

oktober t/m maart 2019

Landschap Erfgoed Utrecht verzamelt de mooiste verhalen over het rijke Utrechtse erfgoed. Op UtrechtAltijd.nl kunnen verhalen worden gelezen én gepost. Het thema is Opstand: tot hier en niet verder..

UtrechtAltijd; verhalen over de provincie, toen hier en nu

t/m 3 februari 2019Expositie over relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.
Catharijneconvent
16 december t/m 24 maart 2019

Expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ in Centraal Museum..

Centraal Museum

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

erfgoedjaar2018@utrecht.nl